Câteodată există o mare lipsă de congruență între scopurile noastre și modul în care ne investim timpul și energia. Astfel că o viață conștientă implică monitorizarea acțiunilor în relație cu scopurile pe care le avem, identificând situații legate de alinierea sau nealinierea acestora. Dacă nu se aliniază, atunci fie acțiunile, fie scopurile, au nevoie să fie regândite.

Conștientizarea ne conduce spre o stare de bine extraordinară, de a ne bucura de fiecare aspect din viața noastră, accesând resursele care stau ascunse în interiorul nostru – creativitate, inteligență, înțelepciune.

Iar coachingul are rolul său de a ne îndrepta spre interiorul nostru să identificăm toate resursele interioare de care dispunem.

Coachingul devine din ce în ce un instrument mai căutat atunci când oamenii sau companiile doresc să obțină performanță.

Viitorul este despre Coaching în orice arie a vieții, pentru a ne simți împliniți cu adevărat și a lăsa blocajele în urmă cât mai rapid. Coachingul este un instrument ce are ca scop îmbunătățirea performanței, fiind ancorat în Prezent, ne învață să trăim Acum și să identificăm soluții fiecărei situații.

Scopul final este acela de a identifica blocaje și modele limitative pentru a le depăși, astfel încât creșterea să vină în mod natural prin explorarea resurselor pe care le avem deja.

Cartea lui Timothy Gallwey (1974), ‘ The Inner Game of Tennis ‘, a revoluționat gândirea despre coaching, sugerând că cele mai mari obstacole în calea succesului și realizării potențialului propriu sunt interne, nu externe.

Ce este un Coach?

Un coach îi învață pe oameni să se cunoască pe sine fără a le impune ceva anume. Un coach profesionist construiește un parteneriat care îl ajuta pe client să obțină cele mai bune rezultate pe plan personal, profesional, mai exact să sporească calitatea vieții sale. Un coach este format să asculte, să observe și să adapteze subiectele în concordanță cu nevoile clientului.

Rolul coach-ului este acela de a oferi suportul necesar clientului pentru a-și dezvolta abilitățile, resursele și creativitatea pe care deja le are. Ascultarea activă este parte a posturii de bază pe care un coach trebuie să o aibă. Este necesar ca un coach să ia în considerație ascultarea activă.

Pe parcursul ascultării active se produc o serie de schimbări; persoana ascultată începe să vadă lucrurile într-un anumit mod. O persoană care ascultă activ îl va întreba de exemplu pe cel ascultat atunci când acesta din urmă pare să fi uitat șirul explicațiilor “Despre ce anume vorbeam?” “Erai pe punctul de a-mi vorbi despre sarcinile tale de munca?”

Pot fi întrebări deschise care să ofere o libertate totală pentru coachee în a-și exprima opiniile (de exemplu, întrebarea Ce ai mai facut? adresată la începutul ședinței de coaching; Cum au reacționat colegii tăi cu privire la faptul că nu ți-ai putut îndeplini sarcinile de muncă? Sau pot fi întrebări la care un coachee să poată să raspundă cu Da sau Nu, lucru care îl poate ajuta să-și clarifice o idee sau să-și asume o anumită decizie.

Baza pentru toate conversațiile de coaching este un sentiment de căldură și încredere care trebuie simțit între coach și coachee. Unii oameni sunt capabili să facă acest lucru în mod natural, în timp ce pentru alții este o aptitudine pe care trebuie să o dezvolte. Pentru un coach este esențial să învețe cum se creează raporturile, de ce uneori acest lucru nu este posibil și ce opțiuni există pentru a ajuta un coach să creeze raporturi/relații.

Un coach foarte bun posedă o capacitate de ascultare care de multe ori trebuie să meargă dincolo de capacitatea celor mai mulți oameni de a asculta. Prin urmare, după ce ascultă, un coach este capabil să vadă lucrurile în profunzimea lor și începe să observe lucrurile care au rămas „nespuse”.

Uneori un coach își dă seama când lipsește ceva dintr-o conversație și devine curios să afle ceea ce, pur și simplu, nu s-a spus. El poate opta între a pune o întrebare, sau a face o observație care schimbă complet situația. Cu o simplă remarcă sau frază, coach-ul poate rezolva o problemă pentru cineva sau poate prezenta o situație dintr-o perspectivă cu totul diferită.

Numim acest tip de comportament intuiție. Intuiția include capacitatea creierului de a înțelege comunicarea din diferite situații sau de la diferite persoane mergând dincolo de semnalele la care oamenii răspund în mod normal.

A avea un coach este ca şi cum ai ai un antrenor personal care te  ghidează să decizi ce schimbări sunt benefice pentru tine, unde îți dorești să te îndrepți din acest punct al vieţii personale şi profesionale,  care sunt acțiunile pentru a ajunge acolo.

În coaching, arma sunt întrebările puternice adresate Coachee-ului (clientului) care scot din acesta propriile resurse nelimitate.

Când suntem atât de prinși în a ne dori mai mult și mai mult, coachingul intervine și ne aduce claritatea necesară pentru acțiunile care chiar ne împlinesc și ni le dorim cu adevărat.

Dacă îți dorești să urmezi un program de formare în coaching, lasă-ne mesajul tău și revenim cu informații utile către tine.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds