Cum aducem echilibrul între viața personală, carieră și familie?

Cum aducem echilibrul între viața personală, carieră și familie?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Categorii Articole

Când vine vorba de împletirea rolurilor pe care le avem zi de zi, ne dorim un echilibru între toate acestea – între carieră, timp pentru noi și familie, mai ales dacă suntem și părinți. Identificarea acestui echilibru este un subiect mult abordat de-a lungul timpului și este cosiderat ca fiind o direcție către o viață împlinită.

 

 

Însă cum ajungem acolo?

În aceste vremuri, viața profesională, personală și cea de familie se întrepătrund tot mai mult, nicidecum nu se echilibrează, mai ales în contextul în care biroul s-a mutat acasă sau este cu noi mai tot timpul. Însă, viața poate fi privită din mai multe perspective, cum ar fi viața socială, fizică, mentală, emoțională, spirituală (viața personală), în comunitate, de familie, profesională.

 

Acest “echilibru” este unul flexibil, în funcție de etapa din viață în care ne aflăm, în funcție de prioritățile pe care le avem, valorile și scopul nostru. Un termen care înglobează acest aspect și sugereză managementul vieții noastre este Self-Leadership. Practic, suntem liderii vieții noastre și putem să o construim cum ne dorim, fiindcă puterea de a acționa este a noastră și vine doar din interiorul nostru.

Dacă privim viața metaforic, aceasta este precum o companie cu mai multe departamente – familie, carieră, sănătate, prieteni etc., iar noi suntem leaderul care gestionează și stimulează întreaga “companie”, care este chiar propria noastră viață.

Ca să fim un leader excepțional pentru viața noastră, este nevoie să ne cultivăm starea de bine, care înseamnă să ne placă, să conteze ceea ce facem pentru noi și pentru cei din jurul nostru, să trăim cât mai autentic conform valorilor și misiunii noastre în toate ariile vieții. Combustibilul care are nevoie să fie mereu alimentat este energia pe care o avem, altfel devenim neproductivi, tot mai stresați, realizăm eforturi tot mai mari să îndeplinim obligațiile pe care le avem și ne va rămâne puțin timp pentru ceea ce este important pentru noi.

 

 

Poate te întrebi, dar cum ne alimentăm cu energie?

 Energia vine din interiorul fiecăruia dintre noi și este preambulul fiecărei acțiuni. Presupune să ne oferim răspunsuri sincere la câteva întrebări: Care sunt valorile mele? Care este misiunea mea? Cât de important este pentru mine fiecare aspect al vieții mele? În ce arie a vieții mele îmi doresc să cresc mai mult? Cine sunt oamenii pe care îi consider semnificativi și ce așteptări au ei de la mine? Ce să schimb pentru a fi mai productiv și mai satisfăcut în viața personală, de familie, din comunitate și în cea profesională? Ce acțiuni pot întreprinde chiar de acum? Cum să îmi monitorizez progresele? Ce vreau să las în urma mea pentru fi acolo unde îmi doresc?

 

Acesta este un proces de self-coaching, iar întrebările adresate nouă ne oferă răspunsuri la care, poate, nici nu ne gândeam. Când cunoaștem aceste răspunsuri putem obține starea de bine, la care se ajunge doar prin coștientizare și acțiune. Această stare de bine sau self-leadership nu este o destinație, ci este un proces zilnic.

 

 

 Este nevoie ca în fiecare zi să acționăm conform a ceea ce ne dorim pentru a fi leaderi excepționali ai vieții noastre. Mai jos îți oferim câteva principii de self-leadership la care să reflectezi,  pentru a creiona viața pe care o dorești.

 

  • Conștientizarea și cunoașterea de sine – obținem claritate despre ceea ce ne dorim, punem ordine în gânduri și scoatem la suprafață motivații puternice. Este o condiție esențială să ne cunoaștem foarte bine, dacă vrem să facem un pas spre ce ne dorim.

 

  • Identificarea experiențelor pe care le dorim – acest principiu este strâns legat de obiectivele pe care le stabilim și corespondența lor cu valorile și misiunea noastră.

 

  • Gândirea constructivă și luarea deciziilor – acest principiu implică o mentalitate deschisă/de creștere care implică o înțelegere că, deși nu putem controla toate experiențele noastre, putem controla modul în care alegem să reacționăm la ele.

 

 

Avem capacitatea de a ne dezvolta și de a schimba lucrurile care țin de noi înșine și avem resursele necesare pentru a găsi soluții creative și inovative.

 

  • Planificarea și stabilirea obiectivelor – planificarea și stabilirea obiectivelor înseamnă împărțirea dorințelor în repere gestionabile și apoi atribuirea unui obiectiv fiecărei etape.

 

  • Motivația – pentru a rămâne motivat în orice moment, chiar și în când totul se întâmplă contrar a ceea ce ne-am dorit, este nevoie să ne întrebăm de ce facem acest lucru și cât de important este pentru noi, practic să găsim corespondența în valorile noastre.

 

  • Amplificarea performanței – în fiecare moment ne putem amplifica performanța în orice arie a vieții dorim acest lucru, prin dezvoltarea abilităților noastre. Un instrument pentru creșterea performan’ei este coachingul, iar fiecare îl poate aplica sub formă de auto-coaching, care este o strategie de gândire constructivă și implică căutarea de soluții prin navigarea mentală într-un cadru de coaching, cum ar fi modelul TGROW.

 

  • Îmbrățișarea eșecului și cultivarea perseverenței – eșecul este o sursă foarte bună de a învăța din greșeli, iar pasiunea și perseverența sunt elementele care ne determină să acționăm în continuare.

 

 

Un aspect cheie în gestionarea propriei vieți este dezvoltarea continuă a abilităților, astfel încât să ne adaptăm fiecărei situații și să fim cu adevărat leaderul propriei noastre vieți. Pentru a-ți dezvolta abilitățile la cel mai ridicat nivel, noi am creat pentru tine o oportunitate ce constă într-un mix de programe în coaching și anume Practitioner Coach Certificate și Child/Adolescent Coaching Foundation, astfel deprinzi abilități și dobândești cunoștințe pe care le poți aplica în carieră, în plan personal și în viața de familie, chiar și în comunitate.

 

Explorează mai multe despre mix-ul de programe aici.

Atinge performanța pe care o dorești și fii leaderul propriei vieții! 😊

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, transmite-l și prietenilor tăi pentru a construi ceea ce își doresc bucurându-se de propria viață.

Explorează și alte articole

Ce este Coachingul?

Câteodată există o mare lipsă de congruență între scopurile noastre și modul în care ne investim timpul și energia. Astfel că o viață conștientă implică monitorizarea acțiunilor în relație...

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds